Uuden jättiläisteleskoopin peili sai pinnoituksen

Vera Rubin -jättiläisobservatorio tulee skannaamaan yötaivasta väsymättä etsien sieltä muutoksia ja liikkuvia kohteita. Ensi vuonna havaintonsa aloittavan teleskoopin suurin peili on nyt saatu pinnoitettua.

Suurin peili on siitä erikoinen, että sen ulommainen osa toimii teleskoopin pääpeilinä. Sisempää osaa käytetään kolmantena peilinä ohjaamaan apupeililtä heijastunut valo eteenpäin.

"Tätä pinnoitetun pääpeilin hetkeä on odotettu vuosikymmenten ajan alkaen siitä kun Richard F. Carisin rahoittama peilin lasi ostettiin. Kaikki mukana olevat iloitsevat saadessaan työskennellä tämän ainutlaatuisen peilin parissa", sanoo Buell T. Jannuzi Arizonan yliopistosta.

Video esittelee peilin pinnoitusta tyhjiökammiossa, joka on rakennettu observatorion yhteyteen. Itse peili valmistettiin vuosina 2008–2015 Arizonan yliopistossa ja kuljetettiin Chileen vuonna 2019.   

Vera Rubin -observatoriosta eli LSST:stä (Large Synoptic Survey Telescope) tulee yksi maailman tärkeimmistä tähtitieteellisistä havaintolaitteista. Se on poikkeuksellisen laajalla kuvakentällä varustettu jättiläisteleskooppi, jonka tehtävänä on skannata laajoja alueita taivaalta toistuvasti muutaman vuorokauden välein.

Uuden jättiläisteleskoopin odotetaan löytävän valtavasti aurinkokunnan pienkappaleita sekä paljastavan kattavasti nopeita muutoksia himmeissä kohteissa.

Observatorion sijoituspaikka on Chilessä 2 660 metrin korkeudessa. Ensivalon havaintoja odotetaan vuoden 2025 tammikuussa. Jo teleskoopin datan siirtäminen käsiteltäväksi datakeskuksiin Yhdysvaltoihin on suuri haaste.

Aiheesta lisää Vera Rubin -observatorio (englanniksi)